А вие защо биете негрите

Вижте тези френски семейства, които хапват и пийват край реката, без да подозират, че скоро от спокойния им живот няма да е останало нищо. Прочутата снимка на Анри Картие-Бресон е направена в навечерието на Втората световна война и пророчески подсказва как в незаинтересуваността си Европа е оставила един диктатор дотолкова да преяде с власт, че напълно да се смахне. И да си повярва, че каквото поиска, е негово.


С Путин положението е сходно… Войната в Украйна е горещо продължение на пропагандната война, която през новия век Кремъл води по всички възможни канали и теми срещу либералната демокрация, възползвайки се тъкмо от нейната либерална търпимост към чуждото мнение. Отпуснали се удобно край реката на историята, все повече хора забравиха милионите жертви в сталинските лагери, съветската окупация и наложения от нея тоталитарен режим, и са склонни разсеяно да приемат възродилите се имперски претенции на Русия.

Тя, не без финансова мотивация, създаде своя „пета колона“, която мълчаливо да чака Путин с хляб и сол. Впрочем, съвсем не винаги мълчаливо…

Дадох си сметка докъде е стигнало промиването на мозъците, когато срещу мен тръгна подписка, в която бях наречен „лице на полицейщината в страната“, защото като председател на СЕМ бях поискал от един особено активен (и в момента) кремълски трол, настанил се в общественото радио, не друго, а да допуска в предаването си и различни от собственото му мнения. И когато сред подписалите се видях приятели, за които години наред съм си мислел, че споделяме общи ценности.

А дори и сега пролятата кръв в Украйна не отказва местните защитници на Путин и като няма как иначе да го оправдаят, карат по старата съветска формула – „А вие защо биете негрите“.

 

Start typing and press Enter to search