Шефът на СЕМ Георги Лозанов: Решаваме във вторник за глоба на тв “Алфа”, телевизията е под специален надзор

 

– Г-н Лозанов, ще вземете ли мерки спрямо телевизията, която публикува телефоните на депутатите от комисията “Главчев”, която разреши снемането на депутатския имунитет на лидера на “Атака”, а също – и задържането му?

– Да, разбира се. Поначало телевизия “Алфа” е подложена на фокусен мониторинг след атаката над клек шопа и НАТФИЗ.

– Поставили сте телевизията под особен надзор?

– Не под особен, под специален, заради тези събития. Във вторник констатираните нарушения ще се докладват на заседание. Така че аз във вторник ще мога да кажа какво ще е решението на съвета. Ще преценим как са отразявани събитията около НАТФИЗ, защото едно е поведението на един политик, друго – на една медия.

– Какви мерки може да предприемете?

– Ако има нарушения, санкциите, които предписва Закона за радиото и телевизията – от 3000 до 30 000 лв., като размерът зависи от това дали нарушението по този член е първо или следващо.

– Досега глобявали ли сте тази телевизия?

– Много нарушения имат. Телевизия “Алфа” е една от най-често санкционираните. Има проблем, че те избягват подписването на актовете, което възпрепятства доста дейността на СЕМ. Имат и подписани актове, които са се превърнали в постановления.

Тук проблемът е дали телефонният номер е част от личната неприкосновеност на човек. Това е в други експертизи – на Комисията за защита на личните данни, на проекта “Достъп до информация”. Аз ще търся диалог с тях, но на мен ми се струва, че телефонът е част от личната неприкосновеност, защото чрез него може да се намесиш в личното пространство на човек 24 часа в денонощието. Освен това има и призив към зрителите да им звънят: “Питайте ги”, което започва да организира телефонен тормоз от членовете на партията. Заедно с това, разбира се, прагът на личната неприкосновеност на политиците е по-нисък, отколкото на другите граждани. Въпросът е дали телефонният номер предполага. Въпросът е дали, когато си политик, се предполага, че телефонният номер може да бъде съобщен. Това също ще го обсъдим, но ми се струва, че не влиза в тази хипотеза, защото разкриването на факти от личния живот на политиците е допустимо, ако това е от обществена полза. А не зная от каква обществена полза е да кажеш номера на политика.

– И това решение – за телефонните номера, ли ще бъде взето във вторник, заедно с другата група въпроси, касаещи тв “Алфа”?

– Да. Но тук въпросите са два – първо дали това е част от личната неприкосновеност – аз смятам, че е така, и второ – дали за политик тази част от личната неприкосновеност може да бъде разкрита, но не виждам причина за това. Трябва да е от обществена полза.

– Но ако по въпроса с телефоните има глоба, надали ще са към горната граница…

– Не, не…

– Или по-скоро ще са най-ниските?

– Зависи. При всички случаи, ако има второ наказателно постановление по същия член, тогава става двойно, ако има трето или последващо, пак става двойно на двойното… Има една прогресия, която следва броя на нарушенията по един член.

– Те досега не са пускали телефони.

– Да, това е първо от този род. Ще го разглеждаме.

 

Интервю на Кристина Кръстева

в. “24 часа”

06.11.2015 г.