Предучилищната възраст е благоприятен период за включване на сексуалното образование като модул в обучението, посочи в интервю за БТА психотерапевтът от Института за психично здраве и развитие – София Мартин Колев.

По думите му обаче семейството играе ключова роля за сексуалното развитие на децата. Според Мартин Колев родителите трябва по някакъв начин да запознаят детето до 3-годишна възраст с темата за сексуалността, но това трябва да бъде съобразено с неговото развитие.

Според наблюденията му, в България родителите масово изчакват децата да навършат 10-13 години, за да говорят с тях на тази тема, защото според тях тогава децата имат зрялост да чуят техните идеи за сексуалността. На тази възраст вече е твърде късно, смята психотерапевтът.

Ако темата не се въведе в началото – за функционирането на тялото, за емоциите, за чувствата, за отношенията, има натрупване на толкова много въпроси от страна на детето, че след това родителят няма как изведнъж да обясни всичко, колкото и добър речник да има и да е подготвен, посочи още Мартин Колев.

По отношение на методите на преподаване, според психотерапевта прекалената илюстративност и прекалената буквализация не е добро решение, нито пък прекалената символизация и използване на метафори, просто трябва да се намери златната среда.

Мартин Колев подчерта, че ако се говори от по-рано с детето по темата за секса, това няма да го стимулира да започне от по-рано да води полов живот, каквито обикновено са страховете на родителите, напротив, тогава детето осъзнава, че това е специфичен и много интимен вид комуникация и има достатъчно време за него.