Не е журналист, не е прокурор и земеделец вече не е. Що е то?

публикация във в-к “24 часа”, 25.02.2009

Именно от разминаването на престъплението и наказанието, особено по високите етажи на властта, идва общото чувство за крах на справедливостта, в който минава живота ни. Съответно това е и сферата, в която най-лесно се става герой, стига да се намери някой, който „да си сложи главата в торбата” (със змиите). Във филмите той обикновено е неподкупен прокурор, бивш полицай или частен детектив. В нашия случай е просто Яне Янев. Политик от маргинализираното дясно, предупредително включил справедливостта в името на партията си. И тръгнал да обикаля по всички медии и да вади разобличаващи информации по всички въпроси от всички джобове. Само цилиндър и асистентка му липсват.

Вярно е, че някои от информациите имат потенциала да задвижат дълго отлагани възмездия, а оттам моралното удовлетворение на нацията, ако не катастрофираха във въпроса откъде Янев ги е получил. И защо точно той. Отговорите, които едва подхвърля, между задъхани обвинения и партийно самохвалство, освен че си противоречат, са по-скоро извинителни, отколкото убедителни.

Най-лесният – че всички разполагат с информацията, но само Янев има волята и смелостта да я огласява, не обяснява как в ръцете му попадат документи за служебно ползване, които при това той обича да нарича оригинали.

Версията пък, че хората, рискувайки работата и сигурността си, сами отиват при него и му ги предоставят, предполага РЗС вече да е спечелила доверието им. Поне повече отколкото другите партии. Социологическите проучвания обаче сочат точно обратното.

Нелепа е и аналогията с професионалния стандарт в журналистиката за опазване на анонимността на източниците, защото Янев не е независим посредник в публичната комуникация, а политически бенефициент на информацията, която разнася. За него тя е капитал в преразпределението на властта и като всеки капитал е важно как е натрупан. Докато това не стане ясно, борбата с корупцията на Янев ще буди съмнение, че е инструмент за борба между самите корумпирани, които чрез храбрия вестоносец си нанасят „от засада” предизборни удари.