Двадесети век се оказа дълъг, започна от 1917-а и още продължава. Либералната демокрация е атакувана от три тоталитарни идеологии – комунизмът, националсоциализмът и ислямският фундаментализъм.

С националсоциализма тя водеше “топла” война, която спечели и се съхрани (засега с най-много жертви), независимо че заблудени социални групи виждаха в Хитлер бъдещето си.

С комунизма либералната демокрация водеше студена война, спечели и се съхрани (жертвите са сравними), макар че немалко наивни западни интелектуалци (след Втората световна война) бяха готови да го приемат.

Ислямският фундаментализъм днес е обявил студено-топла война на препатилата либерална демокрация (жертвите му с всеки ден нарастват) и тя за пръв път има риск да загуби, да не се съхрани, като се откаже от либерализма си, от демокрацията си или от двете заедно.

Спасението ѝ е в услужливата памет за тоталитаризмите, с които вече се е справила през двадесети век, за десанта в Нормандия и за икономическото изтощение на СССР. Още един агресор пред вратите ни, със сигурност не последният.

(От фейсбук страницата на Лозанов)