Народът, дясното и Тръмп

Тази седмица се случиха събития, които друг път не стават и за година.
Не се усетиха така обаче, защото всичките бяха предизвестени. Президентът изпълни заканата си кога точно ще прати 43-то народно събрание в историята до час и минута. То влезе там без почести, но поне в уважителна тишина.

Никой не пожела да се сети дори, че депутатите не се подчиниха на тъй наречената воля на народа за промени в изборното законодателство според референдума, иницииран от Шоуто на Слави.
А само до преди месец този въпрос се поставяше „на живот и смърт”.
Така най-после стана ясно, че народ не е нищо друго, освен дума за натиск между политиците и върху политиците, включително и върху самия народ. Разговор  с проф. Албена Хранова и проф. Николай Найденов.

Президентът назначи с указ и служебно правителство, чиито министри и най-вече министър-председателят е избран по формулата „всички обичат Реймън”.  Какъв по-добър пиар за политическия баща на кабинета и по-удобна възможност да отложи идентификацията си – ляво-дясно.
Като оставим настрана, разбира се, натрапващата се реминисценция със златното време за БСП, когато тя си партнираше с царя в тройната коалиция. Самата тройна коалиция бе рожба на президент, издигнат пак от БСП. Също очаквано тази седмица в обратната страна на политическия спектър се появи още един нов политически проект – на Радан Кънев.

Сякаш сме на прага да открием собствен закон за партийното строителство – колкото повече се свива електорaлната подкрепа, толкова повече се умножават политическите субекти, които разчитат на нея. Не знам обаче дали от началото на предоха до днес остана празно място в тефтерчето за танци на десния избирател. Гост е режисьорът Стоян Радев

Един от първите подписи, които пък Тъмп сложи като президент, беше за да прекрати финансирането на международни организации, подпомагащи абортите.За републиканец това не е изненада, но въпросът е по-общ – защото тъкмо жените, заедно с медиите се превърнаха в негов основен враг?  За медиите се дадоха много отговори – изборът на Тръмп чак стана повод да се въведе специален термин – постистина.
А през сблъсъка му със стотиците хиляди протестиращи жени, може да се подозира, че минава фронтовата линия между либерализма и антилиберализма в американското общество. Тръмп успя да сведе политическите разлики до разлики между половете, между телата. Разговор с журналиста  Диана Алексиева.

 

Темите в предаването

Думата „народ“ като средство за натиск

Разговор  с проф. Албена Хранова и проф. Николай Найденов.

Георги Лозанов

Защо дясното отново е „пак и отново“

Разговор с режисьорът Стоян Радев

Георги Лозанов

 

Жените – политически враг на Тръмп

Разговор с журналиста  Диана Алексиева, http://www.interview.to

Диана Алексиева

Цялото предаване НЕОБИЧАЙНИТЕ ЗАПОДОЗРЕНИ от 29.01.2017